Meddelare: Olaf Törnberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda

För en 20 år tillbaka gick det livat till på auktionerna här i socknen. Den, som höll auktion rustade sig med en hop brännvin och spenderade över lag öppenljust. Var det någon, som stannade för ett högre bud, bjöds den in och trakterades särskillt. Den, som var flitigast att ropa, fick mycket fylla. Men dagen efter var det mången, som med grämelse fann sig ha blivit ägare till en massa skrep, som han betalat vansinnigt dyrt tack vare fyllan. Numera vågar ingen hålla en dylik auktion. Han skulle bli alldeles utskämd, om han gjorde det.

Ur Hammarstedtska arkivet. Sägner I.